Vind je het ook lastig om je planten in leven te houden en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan hebben wij wat handige verzorging’s tips voor je!
Water geven
Wat doet water voor jouw plant?
Water zorgt ervoor dat de plant afkoelt en er mineralen naar de juiste plekken vervoerd worden. Je moet plantencellen zien als waterballonnen. Als ze gevuld zijn staat je plant rechtop. Wanneer er gebrek aan water is lopen de cellen leeg en ziet je plant er verwelkt uit. Een duidelijk teken dat je meer water mag geven.
Hoeveel is teveel?
Net zoals planten verschillende hoeveelheden licht nodig hebben, hebben ze ook verschillende hoeveelheden water nodig. Denk even aan de natuurlijke omgeving van de plant. Is het regenachtig en tropisch of heet en droog? Deze simpele vragen helpen je te bepalen hoeveel water je plant nodig heeft. Jouw cactus heeft bijvoorbeeld minder nodig dan je alocasia.
Minder water is meer!
Het is beter om je planten te weinig water te geven dan teveel. Teveel water kan namelijk leiden tot wortelrot. Wees niet bang om vieze handen te krijgen en controleer de grond met je vinger. Zorg ervoor dat de grond 5 centimeter onder het oppervlak droog is voordat je water geeft. Als de grond donker van kleur is, vochtig aanvoelt en aan je vinger blijft plakken heeft je plant zeker nog geen water nodig.
Verschillende seizoenen
Planten hebben in de winter minder water nodig dan in de zomer. In de winter groeien ze minder hard, zijn de dagen korter en is er minder zonlicht. Pas wel op met planten dichtbij de verwarming. Hierdoor droogt de grond sneller uit en helpt het om twee keer per week de grond te controleren. Tijdens de warme zomer heeft de plant wat meer water nodig. Hij is dan ook volop aan het groeien en dat vergt veel energie. Geef je planten altijd lauwwarm water omdat dit het best geabsorbeerd word. Ook kunnen ze op een warme dag anders erg schrikken van een plens koud water.
Licht
Waarom hebben planten licht nodig?
Alle levende wezens hebben voedsel en water nodig. Voor planten is licht voedsel. Ze gebruiken het in een proces dat we kennen als fotosynthese. Dit is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker). Suikers zorgen voor plant groei. Dus als een plant meer zonlicht krijgt, zal hij meer energie creëren wat ervoor zorgt dat je plant sneller gaat groeien. Let hierbij wel op de lichtbehoefte van de plant.
Hoeveel licht heeft jouw plant nodig?
Net zoals planten verschillende waterbehoeften hebben hangt de hoeveelheid zonlicht ook af van het soort plant. Planten uit de woestijn bijvoorbeeld zijn gewend aan veel direct zonlicht. Daarnaast zijn er ook planten die onder het bladerdek van grote bomen leven in het regenwoud. Of planten die in een donkerder klimaat leven. Deze zijn gewend aan schaduw of gedeeltelijk schaduw. Deze planten vinden het dan ook niet fijn als je ze in de volle zon zet. Ook is het seizoen belangrijk in de lichtbehoefte van een plant. In de winter is het zonlicht een stuk minder sterk. Houd planten die in de winter wel in het zonlicht staan daarom in de zomer goed in de gaten.
Planten zijn over het algemeen in te delen in 3 verschillende categorieën: direct zonlicht, half schaduw en schaduw.
Direct zonlicht
Zet je de plant in het raam op het zuiden? dan zijn vooral woestijnplanten geschikt. Voordat je je plant meteen in het zonlicht zet laat hem eerst even langzaam wennen. In de kwekerij worden planten gekweekt onder gematigd licht. Dit betekend dat ze niet gewend zijn aan veel direct zonlicht. Verplaats je plant daarom over een aantal weken steeds dichter naar het raam. Zo kan ze langzaam wennen.
- Half schaduw
Het grootste deel van planten is geschikt voor een halfschaduw plek. Op deze plek krijgt een plant af en toe zonlicht of veel indirect licht. Dit zijn planten die wat verder uit het raam staan (3-5 meter). Ook direct in het raam op het noorden is geschikt voor deze planten.
- Schaduw
Omdat planten van nature licht nodig hebben om te overleven zijn er niet veel planten die het overleven op plekken met minder daglicht. Gelukkig zijn er plantsoorten die zich hebben aangepast aan een donkere leefomgeving. Lang leve de calathea en maranta! (er zijn nog wel een paar soorten hoor). Een kamer zonder ramen is niet echt geschikt voor een kamerplant.